پاورپوینت گراندد تئوری (روشی برای تولید نظریه از داده‌ های واقعی)

در این پاورپوینت با روش گراندد تئوری آشنا می‌شویم. گراندد تئوری، روشی است برای تولید نظریه از داده‌های واقعی. این روش، به پژوهشگران کمک می‌کند تا نظریه‌های جدیدی را در مورد پدیده‌های اجتماعی و انسانی ارائه دهند.

نظریه زمینه ای یا نظریه برخاسته از داده ها یا نظریه پایه ای (Grounded Theory)

تئوری زمینه‌ای یا نظریه برخاسته از داده‌ها یا نظریه پایه‌ای، یک روش تحقیقی است که در دهه 1960 توسط آنسلم گلیزر و بارنی استراس تکوین یافت. این روش به تولید نظریه از داده‌ها با استفاده از تفکر استقرایی و قیاسی می‌پردازد. آناتولی استراس (1987) فرآیندهای استقراء، قیاس و تصدیق را به عنوان اصول اساسی تئوری زمینه‌ای معرفی کرده است. این روش هم استقرایی و هم قیاسی بوده و با جمع‌آوری داده‌های اولیه شروع نمی‌شود. بعد از جمع‌آوری داده‌های اولیه، ارتباطات مشخص گردیده و فرضیه‌ها به شکل مشروط شکل می‌گیرند. با مقایسه این فرضیه‌ها، داده‌های بیشتر بررسی می‌شوند. پژوهشگران تئوری زمینه‌ای نقش تفسیری در تفسیر داده‌ها را بر عهده دارند و به توصیف و گزارش تجربیات شرکت‌کنندگان اکتفا نمی‌کنند.

پاورپوینت گراندد تئوری

Grounded Theory

تعریف گراندد تئوری (نظریه زمینه ای)

گراندد تئوری یک روش پژوهشی استقرایی و اکتشافی است که به پژوهشگران این امکان را می‌دهد تا در حوزه‌های مختلف موضوعات، به جای اعتماد به تئوری‌های موجود، خودشان به تدوین تئوری بپردازند. این روش مختص مواردی است که دانش ما در زمینه‌های معین محدود است و برای آزمون فرضیه به جای تولید فرضیه از آن استفاده می‌شود.

فرآیند ساخت یک نظریه گراندد از طریق گردآوری داده‌های سازمان‌یافته و تحلیل استقرایی آنها برای پاسخ‌گویی به پرسش‌های نوین، در حوزه پژوهش‌های کیفی بی‌مبانی نظری است. محققان در زمینه‌های خاصی شروع به کار می‌کنند، داده‌ها را جمع‌آوری می‌کنند، و به تدوین ایده‌ها و نظریات مرتبط پرداخته و این کار را بدون آزمون یا تست تئوری‌ها و فرضیه‌های قبلی انجام می‌دهند. این نظریه‌ها از واقعیت‌های زندگی و تجربیات شرکت‌کنندگان و افراد مرتبط با زمینه مورد مطالعه گرفته می‌شوند و به وضوح قابل درک توسط این افراد هستند.

پاورپوینت گراندد تئوری

تعریف گراندد تئوری

روش گراندد تئوری

روش گراندد تئوری یا تئوری داده بنیاد، نظریه داده بنیاد، نظریه بنیادی، نظریه زمینه ای یا نظریه برخواسته از داده ها یک روش شناسی کیفی است که به منظور ایجاد نظریه داده بنیاد درباره یک پدیده از روش استقرایی بهره می‌برد. این روش، به جای بررسی ادبیات پژوهش و آزمون نظریه‌های از پیش تعریف شده، از طریق تحلیل داده‌های جمع‌آوری شده، نظریه ایجاد می‌کند. هدف این راهبرد، ارائه تبیین‌های جامع نظری درباره یک پدیده خاص است که از مطالعه آن پدیده حاصل می‌شود.

در این روش، نظریه داده بنیاد، به جای اقتباس از نظریه‌های موجود، یک نظریه را “تولید” می‌کند. این نظریه، بر پایه داده‌ها “بنیان” دارد و از آنجا که با موقعیت‌های مختلف و احساسات افراد در یک محیط خاص مطابقت دارد، می‌تواند بهترین توضیح را ارائه دهد و با پیچیدگی‌های واقعی در فرآیند مورد مطالعه سازگار باشد.

این روش از پژوهشگران در حوزه‌های گوناگون امکان می‌دهد تا به جای اعتماد به تئوری‌های موجود و از پیش تعریف شده، خود نظریه‌ پردازی کنند. اصلی‌ترین خاصیت این روش در انعطاف‌پذیری بی‌نظیر آن است، که از حوزه‌های پزشکی و روانشناسی بالینی شروع شده و به شکل گسترده‌ای در علوم اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است. به عبارت دیگر، روش گراندد تئوری به دلیل قابلیت نظریه‌پردازی در حوزه‌های گوناگون از مفاهیم مدیریتی تا موارد دیگر، به خوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پاورپوینت گراندد تئوری

Grounded theory method

اهداف تئوری زمینه ای

اهداف تئوری زمینه‌ای در پژوهش به استقرار و تأکید بر رویکرد استقرائی اختصاص دارد. هدف اصلی این استراتژی این است که تاکید بیشتری بر روش‌های استقرائی در پژوهش‌ها داشته باشد و در تولید نظریه‌ها از داده‌های واقعی استفاده کند.

هدف دیگر تئوری زمینه‌ای در کشف دغدغه‌ها و نگرانی‌های اصلی شرکت‌کنندگان است. این تئوری سعی دارد مسائل مهم و اساسی مورد توجه شرکت‌کنندگان را کشف کرده و بفهمد که آنها چگونه با این مسائل روبرو شده و سعی می‌کنند آنها را حل کنند. سوالات مطرح در این راستا عبارتند از: چه اتفاقی می‌افتد؟ و مسئله‌ی اصلی شرکت‌ کنندگان چیست و چگونه سعی می‌کنند آن مسئله را حل کنند؟

تولید نظریه‌های بر اساس داده‌های واقعی و مقایسه آنها با نظریه‌های موجود نیز از اهداف تئوری زمینه‌ای است. این روش به محققان این امکان را می‌دهد که نظریه‌های زمینه‌ای را با استفاده از داده‌های واقعی تولید و توسعه دهند. علاوه بر این، این نظریه‌ها می‌توانند نظریه‌های موجود را تغییر دهند یا به آنها افزوده شوند. در نهایت، نظریه‌های زمینه‌ای قادرند با ایجاد بصیرت و ادراک عمیق‌تر، به عنوان راهنمایی مطمئن در تصمیم‌گیری و عملکرد مؤثر عمل کنند.

پاورپوینت گراندد تئوری

اهداف تئوری زمینه ای

دیدگاه ها

دیدگاه‌ها در زندگی روزمره انسان‌ها به نحوی است که آنان به عنوان دانشمندان نظریه‌هایی درباره‌ی کارکردها و عملکردهای خود و جهان ارائه می‌دهند. این نظریه‌ها نقش مهمی در رفتارها و اعمال انسان‌ها ایفا می‌کنند و از آنها برای آزمون و در صورت نیاز تصحیح بهره می‌برند. تحقیقات با دیدگاه تئوری زمینه‌ای به هدف بازسازی نظریه‌های شخصی افراد پرداخته و از روش مصاحبه نیمه استاندارد بهره می‌برد.

علاوه بر این، دیدگاه‌های پژوهشی مبتنی بر سنت‌های بلومر و دنزین به کنش متقابل نمادین بیشتر توجه دارند تا به دیدگاه‌های شخصی. این نوع تحقیقات به بررسی معانی ذهنی پدیده‌ها در نگاه افراد مورد بررسی در هنگام تعامل می‌پردازند. در مطالعاتی که با رویکرد کنش متقابل انجام می‌شوند، تمرکز بر مفاهیم ذهنی شرکت‌کنندگان در زمان تعامل حائز اهمیت است.

در این سناریو، مشاوره با افراد و پرسش از خود آنها در مورد دلایل رفتارها و آرایش‌های خود می‌تواند به درک انگیزه‌های نهفته در پشت اعمال و افکار آنها کمک کند. این اطلاعات می‌توانند به بهبود فهم ما از رفتارها کمک کنند، اما این نمی‌آیند که بدون انتقاد، دیدگاه‌های دیگران را بپذیریم. بلکه این به معنای آگاهی‌یابی از رفتارها با استفاده از گفته‌های دیگران است. این توانمندی بر اساس آشنایی ما با موقعیت‌ها و توانایی قرار دادن خود به جای دیگران تعیین می‌شود. خلاقیت نیز به عنوان یک اجزای اصلی در روش نظریه‌پردازی یا بازکاوی محسوب می‌شود و نشان‌دهنده توانایی پژوهشگر در ارائه عناوین جذاب برای موضوعات است و رویکردهای آن را مجبور به شکستن پیش‌فرض‌ها می‌کند. این توانمندی به پژوهشگر این امکان را می‌دهد که سؤالات محرک‌ کننده را بررسی کرده و ارتباطات نامحدود و آزاد را پیگیری کند و نظم جدیدی را برای عناصر به‌ افریند.

پاورپوینت گراندد تئوری

دیدگاه های تئوری گراندد

ویژگی های تئوری زمینه ای (گراندد تئوری)

ویژگی های اساسی برای تئوری زمینه ای بنا بر اعتقاد استروبرت و کارپنتر( 2003) عبارتند از:

  • چهارچوب مفهومی این تئوری برگرفته از اطلاعات فعلی است و از مطالعات قبلی ناشی نمی شود.
  • محقق هر داده را با تمام داده ها مقایسه می کند وتشابهات، تفاوتها و ارتباطات هر قسمت از داده ها را با هم مقایسه می کند.
  • محقق ممکن است همزمان با پیشرفت نظریه ، روشهای جمع آوری داده ها را تغییر دهد و در صورت لزوم ، سؤالات عمیق تری را مطرح نماید.
  • محقق در حین جمع آوری داده ها ، آنها را بررسی و شروع به کد گذاری، طبقه بندی و مفهوم بندی نموده و تقریباَ از همان آغاز شروع به نوشتن افکار اولیه خود دربارۀ گزارش تحقیق میکند

پاورپوینت گراندد تئوری

ویژگی های تئوری زمینه ای (گراندد تئوری)

مراحل اجرای پژوهش

1- تدوین پرسشهای پژوهش
2- گردآوری داده ها
3-تحلیل پدیده ها
4- کدگذاری داده ها در سه مرحله

  • کدگذاری باز
  • کدگذاری محوری
  • کد گذاری انتخابی

5- نوشتن یادداشت تحلیلی( ثبت اندیشه ها و تفسیر خود از داده ها)
6-نگارش و تدوین تئوری

روشهای گرد آوری داده ها

داده ها شامل انواع بسیاری از داده های کیفی است که از طریق مشاهدات، گفت و شنود ها، مصاحبه ها، اسناد دولتی، خاطرات پاسخ دهندگان و مجلات، و تأملات شخصی خود پژوهشگرجمع اوری می شود

اَشکالی از جمع آوری داده ها انتخاب می شود که متون و تصورات مفیدی را در راستای تولید یک نظریه به دست می دهد.
معیار قضاوت در مورد زمان متوقف کردن نمونه برداری کفایت است یعنی پژوهشگر داده های مشابه رابارها و بارها مشاهده می کند، از لحاظ تجربی اطمینان حاصل می کند که یک مقوله به کفایت رسیده است.

پاورپوینت گراندد تئوری

روشهای گردآوری داده ها

فهرست مطالب پاورپوینت گراندد تئوری

  • زمینه ای یا نظریه برخاسته از داده ها یا نظریه پایه ای
  • اهداف تئوری زمینه ای
  • دیدگاهها
  • ویژگی ها
  • مراحل اجرای پژوهش
  • روشهای گرد آوری داده ها
  • فرایند تحلیل
  • فرایند کدگذاری
  • کدگذاری باز
  • کدگذاری محوری
  • کدگذاری انتخابی
  • ارزیابی کیفیت در تئوری زمینه ای

متن بالا خلاصه ای از پاورپوینت گراندد تئوری (روشی برای تولید نظریه از داده‌ های واقعی) می باشد برای دریافت فایل کامل این پاورپوینت در قالب Powerpoint می توانید بعد از پرداخت دانلود نمائید.


قیمت : 35,000 تومان

فرمت فایل: پاورپوینت

تعداد صفحات: 55

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


اولین نفر باشید

نظر شما